Ianuarie 2021

Pachete cu alimente pregatite de copiii din Germania in campania Bunicii Nostri

Pachete cu alimente pregatite de copiii din Germania in campania Bunucii Nostri desfasurata de Asociatia SNK prin intermediul Romstal SRL si distribuite la 12 batrani din Iazu

Publicat în Evenimente
Read more
ANUNT PROTECTIE COVID 19

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae - IazuPreot paroh: Marcel-Mihail Neacşu


Hram: Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ioan Botezătorul

Protopopiatul: Slobozia
Adresa: sat Iazu, com Scânteia, Judeţul Ialomiţa
Preot paroh: Marcel-Mihail Neacşu


Satul Iazu se află aşezat în partea de Nord a judeţului Ialomiţa, la 20 km de oraşul Slobozia, reşedinţă de judeţ. Construcţii de biserici anterioare actualei biserici, n-au existat. Din datele culese de la bătrânii satului, biserica din Iazu a fost construită din materialele unei biserici vechi aflată în oraşul Slobozia, zidită de Matei Basarab în amintirea ostaşilor căzuţi în luptele date cu turcii în apropierea oraşului Slobozia.
Această biserică a fost închinată Mănăstirii Dochiaru de la Muntele Athos împreună cu moşia Lata Sărata ce se întindea din Slobozia până la Iazu. În anul 1843, Stareţul Mânăstirii Slobozia şi administratorul moşiei Lata Sărata, Arhimandritul Gavril Slobozeanu, a zidit în jurul bisericii ctitorită de Matei Basarab, actuala biserică monahală din Slobozia, ca apoi, dărâmată fiind vechea biserică monahală, să fie zidită la Iazu pe moşia Lata Sărata devenind tot el, Gavril Slobozeanu, ctitorul acestei biserici.
Aflati mai multe...